Tiba-tiba Hadi Awang ‘puji’ RMK11

Hadi AwangPresiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberikan pujian kepada Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11) yang dibentangkan Perdana Menteri di parlimen tempohari.

Kata Abdul Hadi, ada perkara positif dalam rancangan kerajaan itu walaupun pada masa sama, ada yang negatif. Begitulah mesranya Abdul Hadi dengan UMNO sekarang ini. Satu perubahan drastik yang amat berbeza dengan pendiriannya dahulu yang bersikap keras terhadap UMNO dan kerajaan BN (UBN).

Sikap keras beliau terhadap UBN sekarang ini di halakan pula kepada rakan-rakan dalam parti beliau sendiri dan Pakatan Rakyat (PR). Pelbagai gelaran baru seperti barua, broker dan tolol telah diberikan kepada ahli-ahli PAS yang tidak sealiran dengan beliau di samping sikap keras beliau terhadap pemimpin-pemimpin parti-parti di dalam PR.

Ramai di kalangan aktivis PR sekarang ini menyebut kepimpinan PAS khususnya Abdul Hadi dan penasihat-penasihat kepimpinan beliau yang terdiri dari kumpulan ustaz-ustaz muda kelihatan seolah-seolah mahu bermusuhan dengan semua pihak sekarang kecuali pihak UBN.

Walaupun sering di nafikan secara lisan bahawa parti itu hendak bergabung dengan UMNO tetapi dari tindak-tanduk dan perbuatan menunjukkan beliau cenderung kearah itu dengan banyaknya bukti-bukti jelas yang boleh diperolehi dengan mudah terutama secara online. Tidak cukup sekadar itu Abdul Hadi sudah mula ‘menyanyi’ kan semula lagu-lagu kerajaan perpaduan (UG) bersama UMNO setelah kematian Almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz, mantan Mursyidul Am PAS.

Merujuk semula kepada isu RM11 di atas, Harakahdaily melaporkan Abdul Hadi sebagai berkata, antara perkara positif di dalam RMK11 pada pandangan Ahli Parlimen  Marang itu ialah “kemudahan yang sudah ada.” Suatu jawapan yang sangat simplistik dan tidak menggambarkan beliau sebagai pemimpin pembangkang.

Dalam kenyataan sama, Abdul Hadi juga menyatakan pendirian PAS untuk “memberi peluang kepada kerajaan untuk membetulkan semua kelemahan itu.” Kenyataan ini menimbulkan pelbagai persoalan. Ungkapan memberi peluang tersebut boleh di tafsirkan sebagai mahu kepimpinan sedia meneruskan pemerintahan sedangkan sepatutnya sebagai pemimpin pembangkang beliau sepatutnya mengatakan bahawa kepimpinan yang ada sekarang tidak mampu lagi untuk menyelesaikan masalah rakyat. Contohnya seperti skandal 1MDB yang nampaknya tidak mampu di selesaikan oleh Perdana Menteri yang rata-rata dikritik oleh pihak luar dan dalam kerajaan sekarang ini termasuk Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yasin.

Pengarang: Admin Kejar.Org

Sumber gambar: MalaysiaKini, http://www.malaysiakini.com/news/299326