PAS selamat jika golongan tolol keluar? Siapa yang tolol sebenarnya?

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengakui terdapat bermacam-macam golongan di dalam parti itu, katanya, jika timbul perbezaan pendapat, mereka perlu bermesyuarat dan apabila keputusan dibuat, semua pihak mesti menerimanya supaya parti tidak berpecah, sambil melabelkan mereka yang berpecah itu sebagai golongan tolol.

Kenyataan ini bercanggah dengan tindakan beliau yang kebelakangan ini tidak menghormati banyak keputusan yang di buat di peringkat Jawatankuasa PAS Pusat sendiri. Contohnya seperti isu perlantikan Datin Sri Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor yang beliau secara terang-terangan tidak bersetuju, bahkan mengkritik DSWA di luar mesyuarat. Sedangkan Mesyuarat Jawatankuasa Pas Pusat yang dipengerusikan beliau sebelum itu sebulat suara bersetuju melantik Datin Sri Wan Azizah (DSWA). Begitu juga dengan persetujuan yang di capai di muktamar-muktamar PAS yang lalu yang mahu memperkukuhkan PR. Di Muktamar PAS di Johor tahun lepas (2014) beliau telah menghentam dengan melabel dua orang ADUN PAS sebagai barua kerana bertindak menyokong DSWA untuk memperkukuh PR.

Mutakhir ini terutama setelah kematian Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Aziz, tindakan-tindakan serta ucapan-ucapan pimpinan PAS terutama dari pimpinan Dewan Ulama dan beliau sendiri selaku Presiden telah membangkitkan semula hasrat ke arah mewujudkan kerajaan gabungan (UG) bersama UMNO. Selama ini PAS Pusat telah membuat ketetapan menolak saranan ke arah UG yang di anjurkan oleh Presiden PAS sendiri. Secara diam-diam selepas PRU 12 (2008) yang lalu beliau telah merintis kearah mewujudkan kerajaan gabungan PAS – UMNO di Perak dan Selangor, nasib baik usaha itu berjaya di gagalkan. Tindakan ini adalah merupakan suatu pengkhianatan kepada persefahaman yang di capai di dalam PR.

Dengan merujuk kepada senario-senario yang tersebut di atas, siapakah sebenarnya yang tolol di dalam PAS?

Komen asal oleh Admin Kejar.Org
Sumber asal: KiniTV, https://www.youtube.com/watch?t=176&v=P69rb-4D1pk